(Nie)zwykły przepis na Mojito

Na dobry początek zastanówmy się po co goście przychodzą do waszych barów czy przyjmują zaproszenie na waszą „domówkę”?

Tak – po całym tygodniu od 9-17 coś trzeba zrobić z tym stresem!

Tak – są spragnieni dosłownie i w przenośni.

Tak – liczą na poznanie kogoś nowego lub chcą spędzić fantastyczny czas w gronie przyjaciół.

Tak – celebrują ważne wydarzenie.

Tak, Tak, Tak ….

Myśli, że w tym wszystkim jest im potrzebne puree z topinambura i sałatka z jarmużem ? (^.^)

Zastanów się…

Barman nigdy na pierwszym planie

Pamiętaj Barman nie jest kardiochirurgiem – świata nie zbawi… – ale może dać ludziom radość która zapamiętaj do końca życia. Nigdy natomiast nie może być na pierwszym planie.

Bar to ludzie, a wspaniałe cocktaile powstają zawsze zgodnie z zasadą „less is more” czyli mniej znaczy więcej!

Wstęp był długi ale chciałem Ci nim uświadomić nasze położenie i miejsce jako barmani. Im wcześniej zdamy sobie sprawę z naszej roli tym szybciej zaczniemy zarabiać nie małe pieniądze albo wieść o naszych genialnych domówkach rozejdzie się szerokim echem po całym mieście.

Od teraz koniec lania wody – samo „mięcho”!

Każdy post, który znajdziesz w tej kategorii to konkretny Cocktail – Receptura – Opis – Technika – Słownik pojęć w skrócie CROTS 🙂 Umówmy się że zawsze na dole będzie czekać wskazówka, lub twist.

Uwaga mała próba!

Czy wiesz że alkohol w kontakcie z naszym językiem to oparzenie pierwszego stopnia? Jak myślisz zatem dlaczego whisky on the rock pije się z 2-3 kośćmi lodu lub whiksy pije się pół na pół z wodą? – Yhy to zbija jej woltaż do akceptowalnych 20% co pozwala na wgłębienie się w smak trunku! 😊 Proste!

Sprzęt

Kupujemy za Miliony Monet czy otwieramy oczy i idziemy do kuchni po gotowy komplet?

Bardzo się cieszę, że opcji jest wiele. Swoją przygodę możesz zacząć już teraz – najważniejsze, żeby świadomie korzystać z dostępnych przedmiotów.

Najbardziej potrzebne będzie nam: zacznijmy od klasycznej 6

Jeszcze dziś mam domówkęIdę w to – chcę być „Bartenderem”
NożKlasyczny ostry
(tak ten z pepko i ikea jest wporządku) 😊
Już za 25 zł możesz kupić doskonały nóż do cytrusów z ząbkami który ułatwi Ci pracę, zredukuje czas cięcia i jest przede wszystkim jest precyzyjny.
Potrzebny będzie Ci również nóż bez ząbków – on doskonale sprawdzi się podczas wykrawania dekoracji z elementów z włóknami np. liście ananasa oraz przy tworzeniu aromatycznych skórek do nadawania zapachu cocktaili – „zestów”
ŁyżkaTaka do zupy spełni to samo
zadanie co każda inna…
Wspaniale sprawdzi się łyżka która jest długa i zakończona łezką, powinna być też stabilna i dobrze wykonana – żeby po 5 szybszych rundach nam się nie wygięła.
Pamiętaj też że w barmańskie „bar spoon” to również miara – 5ml
ShakerMożemy zastąpić go czymś szczelnym np.
Doskonale się nadaje słoik – tylko taki czyściutki i nie po kiszonkach 😊
Osobiście najczęściej używam Shakera typu tin tin.
Czyli z dwóch stron ma kubek metalowy – bardzo szybko schładza nam ciecz i najważniejsze podczas intensywnej pracy nic nie powinno się z nim stać – nie pęknie!
StrainerStrainer czyli sitko.
Niezbędne do przecedzenia drobin kruszonego lodu lub pestek z owoców – na tym etapie wystarczy ci zwykłe sitko albo ten aspekt możesz odpuścić.
Kupmy 2 – strainer oraz double strainer.
Jeden posłuży nam do odcedzenia cieczy od lodu drugi zatrzyma absolutnie każdą drobinkę – niezbędne zwłaszcza przy cocktailach serwowanych w szkliwie na nóżce.
MuddlerUgniatacz- wygniecie nam sok z cytrusów, wydobędzie aromat z ziółMuddler najlepiej z dwoma powierzchniami jedna – chropowata do cytrusów oraz płaska „tępa” do ziół. Pamiętaj zioła nie lubią długiego ugniatania – wytrąca się wtedy goryczka.
JiggerMiarka – tu wystarczy Wam kieliszek z cechą – 40 mlJa osobiście używam jggerów japońskich – są smukłe i najbardziej mi się podobają – Pamiętaj żeby mieć co najmniej 2 – korzystać z jednego z miarki 20 ml a z drugiego 40ml /50ml tak jest zdecydowanie praktyczniej. Nic nie kapie

Uwaga lecimy z Cocktailami czyli przepis na MOJITO.

Absolutny klasyk numer jeden na naszej i na światowej liście klasyków! Niektórzy lepiej znają go jako modżajto, mochanino, moskitiero…

Ważne żeby w naszych dłoniach wylądowało: pyszne, orzeźwiające, aksamitne, nietuzinkowe, moje MOJITO.

Uhuu Huu na samą myśl o przyrządzeniu tego cocktailu moja wątroba wchodzi w wersję no limit.

SKŁAD

  • 40 ml rumu
  • 6-8 liści mięty pieprzowej
  • 3-4 ćwiartki z limonki
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • woda gazowana do pełna
  • lód kruszony

JAK ROBIMY?

Do szklanki typu long ( podłużna – około 300 – 500ml) wrzuć limonki oraz brązowy cukier. Wszystko ugnieć muddlerem, wlej sytą porcję alkoholu dodaj liście mięty (możesz wcześniej uwolnić z nich aromaty lekko uderzając).

WSKAZÓWKA

Do wykonania suszonych dekoracji z cytrusów będziecie potrzebować zwykłej suszarki do grzybów lub piekarnika. Wystarczy pokroić owoc w plastry i wysuszyć. Idealny pomysł na nie marnowanie produktów. Znakomicie sprawdzą się do tego limonki, cytryny, jabłka czy ananas pokrojony w półksiężyce.

JAK DEKORUJEMY?

Szczyty z mięty, suszony plaster z limonki, posypka z cukru pudru.

TWIST

Baw się smakami – dodaj do limonek owoce sezonowe i zyskaj nowy wymiar. Doskonałe będą maliny, borówki, agrest i truskawki!

Jeżeli zależy Ci na wersji Premium ROYAL MOJITO zastąp wodę gazowaną Prosecco.

SZYBKI – ŁATWY – SŁODKI

Zapraszam po więcej już wkrótce!

Follow us:
TOP